6
S T I C H T I N G M I L I E U K E U R
eens een ringband hebben gemaakt
met een volvlak folie op de voorkant
voor de gewenste chromen uitstraling.
Druktechnisch ingewikkeld en heel bij-
zonder.’
De Bink was al leverancier toen Uljee
acht jaar geleden bij SMK kwam. ‘Sinds-
dien zijn we vele factsheets, jaarversla-
gen en magazines verder. Ze verzorgen
ook ons kantoordrukwerk. We zijn dik
tevreden, en dat is niet alleen vanwege
het goede werk dat wordt geleverd. Een
organisatie als SMK, die andere organi-
saties de maat neemt op het gebied van
duurzaamheid, stelt hoge eisen aan zo-
wel de eigen duurzaamheid als die van
relaties. De Bink is ISO-gecertificeerd,
gebruikt voor SMK Biotop FSC gecerti-
ficeerd papier en werkt met biobased
inkten. Ook is er binnen het personeels-
beleid aandacht voor mensen met een
afstand tot de arbeidsmarkt.’
In evenwicht
Duurzaam produceren is het aantoon-
baar streven om evenwicht aan te bren-
gen in de gevolgen van productie voor
mens, dier en milieu. Sinds het toe-
nemende belang dat bedrijven en con-
sumenten hechten aan duurzaamheid,
stijgt de aandacht hiervoor enorm. Met
de keurmerken van SMK kunnen bedrij-
ven onafhankelijk laten aantonen dat zij
duurzamer produceren.
Uljee heeft voor de communicatie over
duurzaamheid en keurmerken het even-
wicht gevonden: ‘Websites, digitale
nieuwsbrieven en sociale media voor
de (internationale) contacten, interes-
sante weetjes en dialoog. Magazines
om te lezen, te bladeren en om te bewa-
ren natuurlijk.’
Voor meer informatie:
www.smk.nlMaatlat
Duurzame Veehouderij
Maatlat
Duurzame Veehouderij
Maatlat
Duurzame Veehouderij
02.indd 20
19-12-14 10:37
MEER ‘MOEDER NATUUR’
Boomkwekerij Udenhout
(udenhout-trees.nl)levert, naast heesters en vaste planten, veel
laan- en parkbomen in Nederland, België en
Frankrijk. Sinds 2010 voert het bedrijf het
Milieukeur Boomkwekerijproducten. Account-
manager Corné Leenders, al 16 jaar werkzaam
bij het bedrijf, vertelt over de veranderingen.
DE REDEN OM VOOR EEN KEURMERK OP
TE GAAN?
“De ov rheid blies destijds hoog van d toren
met duurzaam inkopen. Hoewel dat in de jaren
daarna helaas wel werd afgezwakt, is duurzaam-
heid nog steeds een onderdeel in het aanbeste-
dingsproces waarop je kunt scoren en dus een
zinvolle investering geweest. Daarnaast is er de
drive bij veel kwekers om het anders aan te
pakken; alleen al vanuit het oogpunt van arbo
moet je het gebruik van gewasbeschermings-
middelen tot een minimum willen beperken. We
zijn destijds gestart met ISO 14001, maar een
nadeel is dat die norm over het proces gaat,
een constante verbetering die je nastreeft,
terwijl je daarin eigen doelen stelt. Dat maakt
dat er in absolute prestaties nog grote
verschillen kunnen zijn tussen ISO-gecertifi-
ceerde kwekers. Dat was voor ons en andere
kwekers een voordeel van Milieukeur: dat staat
voor één maatlat waar je allemaal op dezelfde
manier langs gelegd wordt.”
WAT ZIE IK ERVAN IN HET BEDRIJF?
“Vroeger stonden de bomen op een volledig
zwarte ondergrond, die met regelmaat met
chemische middelen onkruidvrij werd gespoten.
Nu we deze middelen onder Milieukeur nog
maar zeer beperkt kunnen inzetten, liggen er
grasbanen tussen de bomenrijen, waardoor we
al met 75% minder bestrijding toekunnen.
Daarnaast experimenteren we ook met het
gebruik van het maaisel om de overige grond
met een laag te bedekken die het onkruid
onderdrukt. Kunstmest gebruiken we niet meer;
we verbeteren de grond met oude champignon-
mest, waarmee de bomen drie jaar vooruit
kunnen. Rupsen zijn we gaan accepteren. Hun
vraat levert meestal alleen maar een lelijk
gezicht op, zonder dat de boom er noemens-
waardig onder lijdt. En je levert de bomen toch
af in een seizoen dat ze hun blad kwijt zijn.
Trouwens ook gek als je fanatiek rupsen
bestrijdt, als je weet dat de plek van bestem-
ming, bijvoorbeeld een park, ook echt niet
rupsvrij zal zijn. In de strijd tegen meeldauw-
schimmels zoeken we het nu in meer resistente
soorten, in combinatie met het gebruik van
bladbesmestingspreparaten. Bladluizen blijven
misschien nog het belangrijkste probleem, maar
we stellen het spuiten nu zolang mogelijk uit,
ook omdat een stevige regenbui nog wonderen
kan doen. Je laat moeder natuur toch meer
haar gang gaan.”
LEEFT DIT IN DE BRANCHE?
“Er zijn al ruim 50 Milieukeur-g certificeerde
kwekers. Daaronder zo’n beetje alle grote,
waaronder wijzelf. In de overstap van nog meer
telers spelen w ze f ook een rol door de jonge
boompjes die wij verder opkweken bij voorkeur
bij Milieukeurhouders te betrekken. Ook al is dat
voor ons als Milieukeurhouder niet verplicht,
omdat zo’n eis het nog lastig kan maken een
breed assortiment bomen bijeen te krijgen.”
TOEKOMSTPLANNEN?
“We werken aan onze CO
2
-footprint, o.a. door
meer self supporting te worden: met zonne-
panelen, maar we kijken bijvoorbeeld ook of we
bomen die uitvallen en snoeiafval voor
energieopwekking kunnen inzetten.”
Boomkwekerij Udenhout wortelt in 125 jaar ervaring. De bedrijfsvoering veranderde uiteraard;
me r rece telijk ook weer t rug naar de ‘roots’, naar moed r nat ur.
BOMEN MET DE KLANT
“Het komt regelmatig voor dat we met de
klant in gesprek gaan over het gevraagde.
Past de gewenste aanplant wel bij de
bodemgesteldheid, zal een soort daar gevoelig
blijken voor ziekten en wegkwijnen? Of
wordt de boom voor de beoogde toepassing
juist veel te groot? Je moet waar nodig
willen ‘bomen’ met de klant, want het zou
zonde zijn als alle aandacht die wij aan
duurzaamheid hebben besteed buiten onze
poort verloren gaat.”
(Artikel door Wim Verhoog, met toestemming van
de uitgever overgenomen uit Milieumagazine)
7
74 | SMK NIEUWS
MILIEUKEUR
SMK_03_74_2014_vdef02.indd 7
19-12-14 10:37
WILLEM & DREES:
“DE MENSELIJKE MAAT ALS BASIS, BIOLOGISCH
EN MILIEUKEUR ALS OBJECTIEVE BORGING”
boeren motiveren wij continu om hun teelten
te verduurzamen en begelei
den hen daarin.Sommige marktpartijen die
grotere volumesafnemen, willen ‘duurzaam’ geborgd zien door
een certificaat (zoals bij duurzaam inkopen,
grote retailers). Daarom betrekken wij een
aantal producten ook via onze Milieukeur
gecertificeerde telers. Met name in het fruit
bieden we een ruim en gevarieerd aanbod van
Milieukeur appels en peren van onze telers Toon
Vernooij uit Cothen, Djûke van der Maat (Nieuw
Willem & Drees levert aardappelen, groenten en
fruit van boeren uit de buurt. “Vers van dichtbij”,
is het credo van het bedrijf. In 2009 startte
Willem & Drees met dit concept i de regio
Amersfoort om te ontdekken of het mogelijk as
om lokaal geteelde agf-producten in super-
markten in de buurt aan te bieden. Nu, vijf jaar
verder, zijn de Willem & Drees producten verkrijg-
baar in zo’n 250 supermarkten (zoals Jumbo,
C1000, Spar en Coop) in Noord-Holland, Zuid-
Holland, Utrecht, Geld rland, Flevoland, Brabant,
Friesland en delen van Overijssel en Li burg.
De ambitie is om het bedrijf i de komend jaren
verder uit te bouwen tot dé speler in lokaal eten
in N derland. Ruim 100 agf-telers leveren op dit
moment aan Willem & Drees.
B-TO-C, B-TO-B EN DUURZAAM INKOPEN
Drees Peter van den Bosch, samen met Willem
Treep oprichter van Willem & Drees, is erg
enthousiast over hun concept en ziet dat het
wèrkt. Hun idee slaat niet alleen aan op de
consume tenmarkt via verkoop in onder meer
supermarkten en restaurants, maar ook in
“VERS VAN
DICHTBIJ, IS HET
CREDO VAN
HET BEDRIJF.”
JUMBO LEIDSCHENDAM
WILEM TREEP (L) ENDREES PETERVANDENBOSCH (R)
andere markten. Drees: “We zien de volumes
toenemen op de consumentenmarkt, maar ook
in business-to-business is er een groeiende
inter sse naar onze producten, met name via
bedrijfscatering. Zo leveren we bijvoorbeeld,
onder meer via Bidvest Deli XL, aan catering-
ketens als Sodexo en Eurest (zie ook artikel op
pagina 15). Een belangrijke reden voor deze
interesse is het verduurzamen van de bedrijfs-
catering in het kader van duurzaam inkopen.
We zien uiteraard bij overheden, maar ook bij
grotere private marktpartijen, dat zij in hun
aa bestedingen de levering van duu zamere
producten als voorwaarde stellen.”
MENSELIJKE MAAT EN MILIEUKEUR
De ‘Willem & Drees boeren’ telen met respect
voor het milieu door aandacht voor meer
biodiversiteit en duurzamere teeltwijzen.
“Daarbij kennen wij al onze boeren persoonlijk,
hebben met hen langdurige relaties, en werken
op basis van vertrouwen. Dat is werken volgens
onze mens lijke maat”, aldus Dr es. “Vaak t len
onze boeren biologisch(-dynamisch); andere
8
SMK NIEUWS | 74
MILIEUKEUR
SMK_03_74_2014_vdef02.indd 8
19-12-14 10:37
Maatlat
Duurzame Veehouderij
Maatlat
Duurzame Veehouderij
Maatlat
Duurzame Ve houderij
Maatlat
Duurzame Veehouderij
Maatlat
Duurzame Veehouderij
Maatlat
Duurzame V ehouderij
Maatlat
Duurzame Veehouderij
D E B I N K M A G A Z I N E • S E P T E M B E R 2 0 1 5